پروفسور عباسقلی دانشور پدر جراحی قلب ایران در گذشت

ساخت وبلاگ

 

دانشور در سال ۱۳۰۴ در شیراز متولد شد. او پس از پایان دوران ابتدایی و متوسطه در دبیرستان شاهپور سابق اهواز وارد دانشکده پزشکی شیراز شد و بعد از فارغ‌التحصیلی در سال ۱۳۳۷ با مدرک دکتری پزشکی به آمریکا رفت و دوره‌های مختلف تخصصی قلب را در مراکز متعدد جراحی قلب آمریکا و کانادا گذراند و در سال ۱۳۴۶ به ایران بازگشت و به دلیل نیاز شدید دانشگاه آذرآبادگان تبریز به تخصص وی، به عنوان معلم پیمانی مشغول به کار شد و اولین بخش جراحی قلب و قفسه سینه را که تا آن زمان در تبریز وجود نداشت بنا نهاد.

وی با تلاش و همت سرانجام در سال ۱۳۴۸ اولین و مدرن‌ترین مرکز جراحی قلب ایران را با پیشرفته‌ترین وسایل و تجهیزات و امکانات، در بخشی از بیمارستان پهلوی تبریز بنیان گذاشت که بعداً به طور مستقل بیمارستان و مرکز فوق تخصصی جراحی قلب و عروق شهید مدنی نام‌گذاری گردید و به عنوان مرکز ملی قلب ایران شناخته شد و در ۱۵ آبان همان سال اولین عمل جراحی قلب باز و تعویض دریچه میترال در ایران را در این مرکز انجام داد

عباسقلی دانشور چند سالپس از انقلاب اسلامی ایران به تهران مهاجرت کرد و در دانشگاه شهید بهشتی مشغول به خدمت شد.

دانشور عضو کالج متخصصین بیماری‌های قفسه سینه آمریکا و عضو کالج متخصصین جراحی آمریکا بود. وی در دی ماه سال ۱۳۶۹ از طرف ایرج فاضل، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی برای عضویت در فرهنگستان علوم پزشکی به شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد شد و به عنوان عضو پیوسته با فرهنگستان علوم پزشکی تا زمان مرگ به همکاری نزدیک ادامه داد.

در سال ۱۳۸۰ پس از سال‌ها تلاش علمی و خدمت به جامعه پزشکی و کمک به پیشرفت علم جراحی قلب در ایران بازنشسته شد ولی همکاری خود را با دانشگاه بعنوان مشاور رئیس دانشگاه بهشتی در امور جراحی قلب و آموزش رزیدنت‌های فوق تخصصی ادامه داد.

در مراسم تجلیل از استادان برگزیده فرهنگستان‌های ایران، فاضل، از وی به عنوان برگزیده این فرهنگستان تقدیر کرد. دانشور نیز در این مراسم به اهمیت فوق‌العاده علوم و نانو تکنولوژی اشاره کرد و گفت: « هر انسانی یک DNA (دی‌ان‌ای) دارد، نه یک ستاره در آسمان. اگر در قرن ۱۷ و ۱۸، علوم وجود داشت و ۱۹ و ۲۰ علم و عمل؛ این قرن که ما زندگی می‌کنیم قرنی است که باید انسان در جستجوی علم، عمل و فضیلت باشد.»

دانشور در روز ۴ فروردین ۱۳۹۹ در سن ۹۵ سالگی پس از طی دوره طولانی بیماری درگذشت.[۳]

مدارک علمی و تخصص

سمت و مسئولیت

مشاغل و مسئولیت‌های عباسقلی دانشور دور از تخصص وی نیست:

  • عضو کالج متخصصین بیماریهای قفسه صدری آمریکا
  • استاد و رئیس مرکز ملی جراحی قلب دانشگاه علوم پزشکی تبریز (تا سال ۱۳۶۳)
  • مؤسس بخش جراحی قلب مدرن بیمارستان بزرگ دانشگاه تبریز
  • مشاور رئیس دانشگاه بهشتی در امور جراحی قلب
  • رئیس بخش جراحی و مدیر گروه قلب بیمارستان مدرس
  • آموزش رزیدنت های فوق تخصصی
  • مدیر گروه جراحی قلب
  • رئیس هیئت ممتحنه جراحی قلب
  • عضو هیئت تحریریه چندین مجله از جمله جامعه جراحان و پژوهنده
  • عضو فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران

اولین جراحی قلب در ایران

  • انجام اولین عمل جراحی قلب باز و تعویض دریچه میترال در ایران (۱۳۴۸)
  • انجام اولین عمل پیوند کامل قلب در خاورمیانه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز (۱۳۶۹)

منبع : ویکی پدیا دانشنامه آزاد

اما آنچه راکه خودم در مورد ایشان دیده و شنیده ام لازم است ذکر نمایم

اولا بزرگترین جراحان قلب امروز ایران اکثرا شاگردان ایشان می باشند .

ایشان علاوه بر اینکه یک پزشک حاذق بود در مرحله اول یک انسان بی نظیزی بود ، ایشان با آن همه ناموری و تخصص هرگز مطبی باز نکرد و در تهران بعضی روز ها بیماران را در کلنیک بیمارستان مهر تهران می دید .

خیلی از علیشیخی ها (  از جمله خودم و اهل و عیال ) و علیشیخ تبار ها ، خوئی ها و ... با معرفی یکی از بستگان پیش ایشان رفته اند 

تقریبا در تمام شهر های آذربایجان ایران مردم ایشان را می شناختند ، هرکسی کادویی برایش می آورد همانجا یکی از پرستار ها را صدا میزد و کادو به ایشان می داد و می فرمود بین خودتان تقسیم نمایید .

فکر می کنم یگانه دکتری بود که علاوه بر تخصص خودش در تشخیص سایر بیماری ها هم بسیار مهارت داشت .

هر موقع احساس میکرد بیماری کسی ربطی به او نداشته و یا کاری برایش انجام نداده است یک دست خط به منشی صندوق می نوشت و میگفت برو ویزیت پرداختیت را بگیر .

برای هر مریض از 20 تا 45 دقیقه وقت می گذاشت  و با صبر و حوصله وصف ناپذیری صحبت میکرد . 

اما داستان سکته قلبی و مغزی و فلج و ویلچر نشین شدنش 

گویا در من منزلش تنها بوده و احتمالا نیمه های شب احساس می کند دارد سکته می کند با روش هایی که بلد بوده کار های اولیه را انجام می دهد و بجای اینکه مثل سایرین به شاگردان میرز و نامدار خود در بیمارستان های حصوصی زنگ بزند به بیمارستان آموزشی شهید مدرس در سعادت آباد زنگ میزند ( آنجا استاد بوده ) و دکتر دانشورا را به آنجا میرسانند ، شب هنگام متخصصص متبحری آنحا نبوده و یک رزیدنت قلب بوده و چند تا انترن و ... اینها زمانی که می خواهند برای قلب ایشان فنر بزنند بدلیل اشتباهات سهوی هوا وارد رگهای دکتر شده و به مغز میرود و ایشان همانجا دچار سکته مغزی هم میشوند  و نهایتا یک سمتشان فلج میگردد ، من یادم هست چند ماه بعد به ملاقاتش رفتیم ، بعد از آن هم که اندکی خوب شد به بیمارستان مهر با ویلچر می آوردند و مریض ها را می دید ولی با اشاره می گفت و نسحه ها را دکتر دیگری می نوشت ، که البته این جریان دوام زیادی نداشت و خانه نشین شده بود تا اینکه ... 

روحش شاد و یادش گرامی باد :

منبع این قسمت : بیشتر دیده ها و کمتر شنیده های خودم 

 

 

 

علیشیخ ...
ما را در سایت علیشیخ دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ali-sheikho بازدید : 233 تاريخ : پنجشنبه 4 ارديبهشت 1399 ساعت: 21:10