پرورش گوسفند به سبک نوین در علیشیخ و آبادی های اطراف و چند قلو زایی تا حدود 80 در صد (1)

ساخت وبلاگ

پرورش گوسفند به سبک نوین در علیشیخ و آبادی های اطراف و چند قلو زایی با حدود 90 در صد

اگر خوب دقت کنیم اکثر روش های زندگی قدیم در اغلب روستا ها بویژه علیشیخ تغییر کرده ، خانه ها نو و به سبک شهری ساخته شده اند ، حتی سیست های پخت و پزهم مدرن شده اند ، پوشش ها فرق کرده ، تیپ ها عوض شده ، حاده ها فرق کرده ، حتی تعارفات هم فرق کرده و ...

اما در این میان کشاورزی و دامداری و بویژه گوسفند داری از قافله عقب مانده و کاملا بصورت سنتی پرورش داده می شود ، حال قصد داریم بینیم در قسمتی هایی از ایران و حتی جهان در پرورش دام ( گوسفند ) و همچنین بهره برداری جند برابری از آن چه اتفاقاتی افتاده است ؟ و دست اندکاران و کارشناسان امور چه کمکی می توانند به دامداران عزیز علیشیخ بکنند تا در آمد خود را چندین برابر کرده و حتی دوقلو زایی را تا 80 درصد افزایش دهند ( بله اینکار شده و در علیشخ و بعد ا در کل منطقه نیز به خواست خدا خواهد شد ) یعنی اگر شما 10 راس گوسفند داشته باشید 8 تاتی آنها دوقلو خواهند زایید ، حالا چگونه ؟ خدمتتان عرض خواهم کرد.

همانطوری که مستحضر هستید بالای 95 در صد از گوسفندان موجود در دیار ما و بویژه علیشیخ نژاد ماکویی است .

خصوصیات گوسفند ماکویی:

گوسفند ماکویی اغلب به رنگ سفید دیده می شود که قسمت های پوزه ی گوسفند، قسمت انتهایی دست و پا و هم چنین اطراف چشم گوسفند دارای لکه هایی به رنگی مشکی می باشد. از آن جا که پشم بدن این نوع از گوسفند زنده سفید است و هم چنین دارای مرغوبیت الیاف بالایی است و تار های بلندی دارد، دارای طرفداران زیادی در عرصه ی بازار پشم و پوست می باشد و از آن در انواع مصارف فرش بافی، ریسندگی و هم چنین در تولید البسه ی مرغوب استفاده می شود و خاصیت رنگ پذیری بالایی دارد

لازم است از نژاد های دیگر هم که اغلب دوقلو زا هستند بعد آموزش های لازم استفاده بکنیم .

بدون تردید در این دو سال گذشته اسم مهندس پیمان قاضی زاده ( نوه جلال سلطان خان ) بیشتر شنیده و قریب به اتفاق هم ایشان را دیده  و می شناسید . ایشان بدلیل علاقه به علیشیخ کارهایی را در علیشیخ شروع کرده که ئر نهایت به نفع نه تنها اهالی علیشیخ بلکه کل منطقه خواهد بود ، مسئولان جهاد کشاورزی استان و شهرستان و بخش که از کار های ایشان دیدن کرده اند بدون استثنا ایشان ستوده اند ، کاشت انواع درختان میوه ، گل محمدی ( قیزیل گول ) ، خار مریم و ...

دیدگاه ایشان ملی و فراگیر است و دوست دارد علیشیخ را در انواع تولیذات دامی و گیاهی و ... نمونه کند و همه از آن سود ببرند و هر گز نفع شخصی را در نظر نمی گیرد اگر اینجوری بود در تهران خیلی راحت سرمایه گذاری میکرد و این همه خودش را به درد سر نمی انداخت . ایشان در دانشگاه صنعتی مالک اشتر اصفهان مهندسی مواد خوانده و حدود 20 سال هم کارخانه کارکرده و سپس باز خرید شده ( به اصرا خودش )

و کار های زینتی با گل و گیاه بر روی آپارتمان های بزرگ در تهران ، شمال و حتی ترکیه کارکرده  و حال می خواهد کار هایی هم برای زادگاه آبا و اجدادیش و به نفع اول علیشیخی های عزیز و سپس سایر آبادی ها انجام بدهد ، انسانی است که بدون مطالعه و تحقیق و استفاده از تجربیات اهل فن کاری را شروع نمی کند ، برای بحث گوسفند داری  و ... به کلاس هایی میرود که یک جلسه حضور در آن نیم میلیون تومان تمام میشود ، لذا بر ماست که از دانش ، سخت کوشی و طرح های ایشان مفت و مسلم استفاده کرده و زندگی خود را بهبود بخشیده و به تولید ملی و کشورمان کمک بکنیم .

لذا آموزش های ایشان در قسمت پرورش و نگهداری گوسفند و بیماری ها و درمان آن را قسمت به قسمت در اختیار شما عزیزان و سایر علاقمندان قرار می

دهیم.

آموزش گوسفند داری ( پیمان قاضی زاده )

 

آموزش گوسفند داری:

مبحث اسهال در دام خصوصا بره:

خروج مواد غذایی بصورتی که دفع زیاد باشه بدون اینکه آب و الکترولیت و موادغذایی جذب روده وبدن بشه،اسهال گفته میشه.

بیشترین مشکلی که دامدارها با بره های تازه به دنیا آمده،دارند،اسهال هست.

اسهال یک مبحث طولانی و مفصلیه و قطعا باید در سنین مختلف ،جداگانه در موردش صحبت کرد.

ما وقتی با مشکل،اسهال در گوساله،بزغاله وبره مواجه میشیم،ابتدا به ساکن باید دنبال علتش بگردیم،چون در حالت معمول نباید چنین اتفاقی بیوفته.

تقسیم بندی اسهال ها:

-اسهال غذایی یا ترشحی

-اسهال های باکتریایی که خیلی بدبو هستند

-اسهال های شدیدی که خیلی آبکی و پرتابی هستند

-اسهال های قهوه ای شکلاتی

-اسهالهایی که در آن‌خون‌تازه یا رگه های خون در آن دیده میشود

-اسهالهای کشدار

اینها را اینطور واضح توضیح دادم تاقشنگ‌در حافظه دامداربماند ودرضمن دامدارمحترم متوجه نوع اسهال بشود.همانطور که قبلا گفتم اسهال دلایل زیادی داره و بسیار مفصل است.اگر در یک گله صدتایی تعداد محدودی از بره ها اسهال بگیرند،بعضی از دامدارها آنرا به فال نیک میگیرند،من این هشدار را به شما میدم که وجود اسهال حتی بصورت محدود،منجر به خسارات زیادی برای شما خواهد شد واین اسهال به بسیاری ازبخشهای دیگر شما از جمله بخش مالی شما سرایت خواهد کرد.چطور؟

بره ای که اسهال بگیره،دیگه برای شما بره بشو نیست،چون موادغذایی رو نمیتونه جذب بکنه و فردا برای هر موضوع جزئی به مشکلات زیادی خواهد خورد و دلیل آن نقص در سیستم ایمنی بدن میباشد.

وقتی که شما گوساله،بزغاله و یا بره تازه به دنیا آمده دارید،مادر صاحب آغوز یا کلسروم یا آن شیر اولیه میباشد و خیلی دامدارها میان و آنرا میدوشند روی زمین و نمیدن که بره بخوره،برای اینکه بره شون اسهال نگیره،چون تصورشون اینست که بره اگرآنرا زیاد بخوره،اسهال میگیره.این تصور صد در صد باطله.کار درست و اصولی اینه که شما آن‌آغوز را بدی بره ات بخوره.

یکی از دلایل اسهال در این مرحله اینه که شما زایشگاه نداری و بره در اون محیط کثیف طویله به دنیا میاد و وقتی بره شروع به شیر خوردن اولیه میکنه،آلودگی زیادی از طریق پستان آلوده مادر وارد بدن و دستگاه گوارش بره میشه،برای همین هست که توصیه به ساختن زایشگاه میکنیم که اون رو در بحث شرایط جایگاه توضیح خواهم داد.

وقتی بره به دنیا میاد،بدنش پاکه ،پاکه ونه باکتری مفید داره و نه مضروما باید سریع باکتری های مفید را وارد بدن بره بکنیم ونه باکتری های مضر.در آن کثیفی و آلودگی کف طویله،این آلودگی ها میرن و میچسبن به پستان مادر و پستان مملو از آلودگی،ادرار،مدفوع و باکتری هست و بره از طریق پستان آلوده ،آنهارا میخوره و بعدش آغوز را میخوره و آغوز هنوز کار نکرده،اسهال میگیره وبعد التهاب ایجادمیشه و وقتی التهاب ایجادشد بقیه آغوز هم جذب نمیشه ودر نتیجه ایمونوگلوبینهایی که سیستم دفاعی بدن رو میسازه در آینده کمتر به حیوان میرسه و حیوان یا در اثر همین اسهال میمیره یا پنومنی میگیره و میمیره ویا با کوچکترین آلودگی از پادرمیاد.

ندادن آغوز،هنرنیست.آغوز راباید تا آخربخوره.در ضمن ضریب جذب آغوز به مرور در روده کم‌میشه ودیواره روده به مرور در مقابل جذب ایمونوگلوبینها مقاوم میشه،پس باید از همون اول آغوز زا بخوره.در مورد ایمونوگلوبین ها بعدا مفصل صحبت میکنیم.

درمان اسهال:فقط به دنبال مصرف دارو و آنتی بیوتیک نباشید،اول به فکر پیشگیری باشید.یکی از بهترین پیشگیری ها،خوردن کامل کلستروم یا آغوز هست.دومیش اینه که شما استارتر مخصوص بره مصرف کنید.استارتر کمک میکنه به اینکه حیوان روده اش جا بیوفته،تمام کسانیکه استارتر مصرف میکنند،اصلا درگیر اسهال نمیشن.با این روش تازیر ده کیلو درگیر اسهال نمیشید.اگر خواستید درمان اولیه کنید راهش این نیست که شیرش را به کل قطع کنید.نهایت برای بیست و چهار ساعت میتونید قطع کنید ونه بیشترو بجای شیر بهش او آر اس میدید،نه اینکه هیچی ندید و بره بیوفته بمیره.یک پودری هم هست بنام اسکوراستاپ،میتونید بهش بدید و تا بیست و چهارساعت اگر وضعیتش درست نشد،اگر اسهالش بدبوشد واگردیدی کنترل نشد،دراینحالت دیگه درمانش کارشما نیست وحتما حتما باید ببریش دامپزشک تا معاینه اش کنه.

در آینده در مورد اسهال که در سنین مختلف متفاوت است،بیشتر صحبت میکنیم.مخلص همگی

 

 

 

علیشیخ ...
ما را در سایت علیشیخ دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ali-sheikho بازدید : 214 تاريخ : جمعه 23 اسفند 1398 ساعت: 8:38